Foekje Fleur’s Bubble Buddy

Dat de Bubble Buddy in Warenhuis Strant te vinden is, is vanzelfsprekend. ”It ticks all the boxes”, zal ik maar zeggen. In de eerste plaats is het design van het zeepbakje simpelweg lief. Een zeepje op pootjes op je aanrecht, wie wil dat nou niet?

Vervolgens vraag je je wel af: wat moet ik met een zeepbakje en een stuk zeep op mijn aanrecht? Ik gebruik nooit van die ouderwetse zeep…

Dat is precies het punt: je hebt je aanrechtkastje vast vol staan met flessen schoonmaakmiddel. Sommige van hetzelfde soort, allemaal half vol. Hier bij mij is het hetzelfde verhaal. Ook in de badkamer.

Raspen en klaar

Bubble Buddy is een zeebakje gemaakt van gerecycled plastic. Tegelijk is het een zeeprasp. Zo kun je je zeep raspen, in je emmertje water oplossen en schoonmaken maar! Of je raspt je favoriete zeep en lost haar op in water in een lege fles. Klaar is je douchegel. Geen aanrechtkastje meer vol met flessen schoonmaakmiddel. Geen badkamer meer vol met plastic flessen. Je vermindert het gebruik van plastic en maakt je eigen leven eenvoudiger.
Het idee is van de Rotterdamse ontwerpster Foekje Fleur. Zij was er in 2009 al vroeg bij door aandacht te vragen voor de plastic soep met haar flesvazen project. Daarbij verzamelde ze plastic zwerfvuil langs de oevers van de Maas en geïnspireerd op die flessen maakte zij porseleinen vazen in een prachtig kleurenpalet.

Plastic flessen hergebruiken

Daarop voortbordurend ontstond de Bubble Buddy in samenwerking met Good to Give. De technieken om plastic her te gebruiken waren inmiddels beter geworden en dat gaf de mogelijkheid om van al die plastic flessen iets geheel nieuws te maken. Een zeepbakje dat plastic flessen verwerkt en meteen ook vervangt. Foekje Fleur begon in 2017 met de oproep om samen met haar 50.000 oude plastic flessen te verzamelen voor de eerste batch Bubble Buddy’s. Inmiddels zijn er al vele gevolgd.

De zeep die bij de Bubble Buddy past (maar je kunt ook prima je eigen zeep gebruiken), wordt gemaakt door Werfzeep, een ambachtelijke biologische zeepziederij. De prachtige doosjes waarin de Bubble Buddy’s en de zeep naar je toe komen, zijn een ontwerp van Sue Doeksen.

foekje fleur - Bubble Buddy