workshop kintsugi oss vrijgezellen feest

Gastblog door Atelier Emene

Aan de slag met Kintsugi. Daar begint de workshop vaak letterlijk mee!

De creatieve workshop Kintsugi staat al langer op de kalender bij Warenhuis Strant in Haren bij Oss. En we zien elke keer weer een enthousiaste groep mensen. Wat opvalt is dat de deelnemers steeds vaker gehoord hebben van Kintsugi, maar nooit eerder daarmee een dierbaar vaasje of serviesstuk hersteld hebben. Tijdens de workshop pakt iedereen de techniek snel op. De een wat sneller omdat hij of zij creatieve ervaring heeft. Maar ook deelnemers die geen enkele ervaring hebben, ´hermaken´ echt mooie items.

Breuklijnen lijmen met goud

Na de eerste verbazing wat ´aan de slag´ hier letterlijk betekent – namelijk het zelf stukslaan van een bordje of schaaltje – gaan we de puzzel van het gebroken schaaltje/bordje leggen. Door zorgvuldig en met aandacht de breuklijnen te behandelen en aan elkaar te lijmen met goudlijm, komt er onder hun handen een verfraaid en vernieuwd voorwerp tevoorschijn. Het leuke is altijd dat ze allemaal trots, verrast, blij zijn met wat ze hebben gecreëerd. Een enkele keer neemt iemand een dierbaar stuk mee. Een vaasje van oma, een souvenir van een mooie reis, een retro gebakstel waarvan een stukje af is of een bordje gebroken.

Workshop Japanse kunstvorm Kintsugiworkshop-Japanse kunstvorm-Kintsugi-Warenhuis-Strantworkshop kintsugi sieraden oss Nijmegen

Het vaasje van oma dierbaarder dan ooit

Nadat eerst met een klein bordje, uit onze voorraad, de techniek wordt geoefend, begint men aan het eigen dierbare object. En van een zakje scherven achterin de kast, komt het vaasje van oma ineens tot leven. Het is weer 3-D, het staat weer. Misschien niet helemaal compleet en waterdicht, maar het krijgt straks een eervol plekje in het zicht. Je hebt het in handen gehad, het verzorgd, schoongemaakt, met aandacht hersteld en daardoor is het vaasje misschien wel mooier dan toen het bij oma op de schouw stond. Het is zeer zeker dierbaarder dan ooit.

Creatieve workshop op maat

Heb je ook zin in een creatieve workshop Kintsugi in Oss? Een leuk idee voor een vrijgezellenfeestje of met een vriendinnen groep. Laat het ons weten. We kunnen altijd een middag op maat voor je organiseren.