Waar moet je op letten als je vintage meubels koopt?

Vintage meubels zijn een geweldige toevoeging aan je interieur. Je zult ons niks anders horen zeggen. Bij Warenhuis Strant vind je een mooi aanbod aan vintage meubels. Op dit moment staat slechts een deel daarvan in de webshop. Kom dus gezellig langs om te struinen in onze meubelzaal.
Waar moet je op letten als je een vintage meubel koopt? Hieronder vind je vijf vragen die je jezelf kunt stellen tijdens de jacht op een vintage parel.

1. Is dit echt vintage?

Om bij het begin te beginnen: wat is vintage? Voor vintage meubels houden we meestal aan dat ze tussen de 20 en 100 jaar oud zijn. Items die ouder dan 100 jaar zijn, noemen we antiek. Op dit moment zijn vintage meubels dus ruim genomen geproduceerd tussen de jaren ’20 van de vorige eeuw en 2005. De verschillende decennia in die periode hebben ieder hun eigen stijlkenmerken. Zo had je in de jaren ’30 de Amsterdamse School en art deco, in het midden van de 20e eeuw de Mid Century stijl en in de jaren ’60 en ’70 flower power bloemenprints en veel paars en oranje.

Vintage betekent dus niet hetzelfde als tweedehands, pre-loved of retro. Meubels die je bijvoorbeeld bij de kringloop of op Marktplaats koopt, kunnen ook na 2005 geproduceerd zijn. Soms zijn ze wat stijl betreft wel afgeleid van vintage items. Dan zijn ze retro, dus in de stijl van vroeger, maar nieuw geproduceerd.

In Scandinavië , waar wij veel van onze vintage items inkopen, duiden ze vintage dan weer aan met retro. Om het extra verwarrend te maken. Maar vergeet dat voor nu maar even.

Als je dus wil weten of je echt te maken hebt met een vintage meubel, kun je om het te dateren naar stijlkenmerken kijken, maar ook naar materiaalgebruik en de manier waarop het geproduceerd is. Past het totaalplaatje bij de manier waarop in die periode meubels gemaakt werden? Is het gemaakt door een producent die in die tijd actief was?En als je dat zelf niet wil doen: vraag je vintage ‘dealer’ naar het verhaal achter het meubel. De betere vintage winkels hebben hun research gedaan.

2. Is dit meubelstuk van goede kwaliteit?

Vintage meubels kunnen gebruikssporen hebben. Dat is een deel van de charme. Tegelijk moeten ze wel gewoon nog functioneel zijn. Wees daar vooral kritisch op als je een vintage meubel koopt. Je wilt liever niet dat je kostbare vintage fauteuil in een hoekje van de kamer staat te verstoffen omdat de veren door de bekleding in je rug prikken.

Als je de mogelijkheid hebt: ga vooral kijken en uitproberen bij de vintage winkel. Als je online koopt: vraag de verkoper om extra foto’s of een video, als je niet helemaal zeker bent van de kwaliteit. Het is natuurlijk ook leuk om een opknappertje te scoren en zelf aan de slag te gaan om het vintage meubel weer in perfecte staat te krijgen. Zorg dan dat de prijs-kwaliteit verhouding goed is. Het restaureren van een vintage meubel kost veel tijd en expertise. De aankoopprijs moet daarmee in verhouding zijn.

3. Is dit de juiste prijs voor een vintage meubel?

Sommige vintage meubels zijn goedkoper dan nieuwe meubels. Dat is mooi meegenomen. Maar vaak ook liggen de prijzen op hetzelfde niveau of zelfs hoger. Dat heeft alles te maken met het feit dat het meubels zijn met een bepaalde kwaliteit of design. Het zijn tijdloze meubels die de tand des tijds doorstaan en dat is wat waard.

Of het vintage meubel de prijs waard is die eraan hangt, dat is eigenlijk aan jou. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat het van een bepaalde ontwerper of iconisch design is? Dan betaal je meer. Wil je een meubel met een minimum aan gebruikssporen? Dan ligt de prijs ook hoger.

Is het een uniek meubel en word je er op slag verliefd op? Kijk dan nog eens goed naar de functionaliteit van het meubel. Wiebelt de stoel niet? Werkt de lamp ook echt? Zitten er vlekken in de bekleding? Vind je dat nog steeds helemaal prima op het moment dat de roze bril af gaat? Is het antwoord ‘ja’? Snel kopen, want je loopt er niet zomaar nog een keer tegenaan.

In onze winkel zien we regelmatig klanten de prijzen van de vintage items vergelijken met prijzen van vergelijkbare producten die online te vinden zijn. Dat is altijd een goed idee. Wees je er wel bewust van dat je online te maken kan hebben verborgen kosten en verborgen gebreken. Soms is het item ook niet meer beschikbaar. Neem in je research alle elementen mee.

Je kunt natuurlijk altijd proberen te onderhandelen. De vintage verkoper zal een aantal factoren meenemen in de prijs en die bepalen over er nog ruimte in zit. Bijvoorbeeld: voor welk bedrag heeft de verkoper het vintage meubel ingekocht? Hoeveel uur heeft het poetsen en renoveren gekost? Waren er materiaalkosten? Hoe uniek is het meubel op dit moment in de markt?

4. Past dit vintage meubilair in mijn interieurstijl?

Ons antwoord is: ja! Vintage meubels zijn tijdloos en kunnen mooi gecombineerd worden met een modern interieur. De woonbladen hebben daar de afgelopen jaren al veel van laten zien. Natuurlijk bepaalt jouw smaak of je gaat voor een space age meubel, een Mid Century design of misschien wel vintage IKEA lamp. In onze winkel proberen we je te inspireren door de verschillende stijlen en mogelijkheden te tonen in onze meubelzaal.

5. Word ik blij van dit vintage meubel?

Eigenlijk is dit de belangrijkste vraag: word ik blij van dit vintage meubel? Zie je het al helemaal in je huis staan? Dan moet je misschien maar toeslaan. Want hoe vaak heb je niet al meegemaakt dat je weken, maanden, jaren later nog zei: “Had ik dat toen maar gekocht.”