Diana van Dongen’s Koda

Als ik woonaccessoires, papier of prullen zie in een grote verscheidenheid aan kleuren, word ik blij. Niet één product met een veelkleurig motief, dat absoluut niet. Maar hetzelfde product in veel verschillende kleurschakeringen, daar maakt mijn hart een sprongetje van. Al zijn het doosjes met paperclips. Ik zou ze in alle kleuren van de regenboog willen hebben en er dan mee willen spelen door mooie combinaties te maken.

Zo werd ik verliefd op de tasjes en etuis van Koda. Ik zag ze staan op een beurs en ze zogen mij als het ware naar zich toe. Daar vond ik Diana van Dongen, de oprichter van het bedrijf, die mij enthousiast vertelde dat alle kleurige parels die ik uitgestald zag, gemaakt waren van restmateriaal. Precies waar ik naar op zoek was voor Warenhuis Strant.

Knoopjes, ritsen en stoffen

Koda Amsterdam is geboren uit eenzelfde soort voorliefde als ik heb voor kleurverzamelingen. Op haar achtenveertigste besloot Diana van Dongen het roer om te gooien en een punt te zetten achter haar kantoorcarrière. Met een coach ging ze op zoek naar waar ze echt warm van werd. Eén van de dingen die tot haar verbazing naar voren kwam: textiel. Stiekem bleek ze al jaren knoopjes, ritsen en stoffen te verzamelen die her en der door het huis verspreid lagen.

Diana voegde haar ambitie om duurzaam te gaan ondernemen daaraan toe. Tijdens de Dutch Design Week in 2012 zag ze hoe gordijn- en meubelstoffenmerk De Ploeg voor de gelegenheid verschillende ontwerpers had uitgenodigd om met het knipverlies producten te ontwerpen. Onmiddellijk wist ze het: hier moet iets structureels uit ontstaan. Een jaar later stond ze zelf op Dutch Design Week met vijf verschillende producten van vijf ontwerpers die onder andere een poef en een armband ontwierpen van het knipafval van De Ploeg.

Tenten en jaloezieën

Daarna werden andere reststoffen toegevoegd: bijvoorbeeld tassen van Luxaflex plissé-gordijnstoffen, ontworpen door Nikki Giling. En van tentstoffen van Karsten Tenten.

Diana zorgt dat alle Koda producten één signatuur hebben: eenvoudig, tijdloos, origineel en kwalitatief hoogstaand, zodat ze blijvend zijn. Alle designs zijn van de hand van Nederlandse ontwerpers en worden gemaakt in Nederlandse ateliers.

In Warenhuis Strant vind je vier prachtige producten van Koda Amsterdam: de pennenetui Iep, de pouch Horizon, de etui Triangle en de Plissé tas.