hella-jongerius-ikea-jonsberg-vaas

Waar moet je op letten bij het kopen van vintage IKEA? 

Vintage IKEA, het is een ding. Items en meubels waarvan je zegt: “Hé, die had ik vroeger ook!” Ze komen ineens weer terug in de huiskamers. Soms zijn ze ook serieus geld waard. Maar niet ieder IKEA item wat je bij de kringloop vindt, is zo bijzonder dat je er meer voor moet betalen dan het oorspronkelijke aankoopbedrag. Waar moet je op letten bij het kopen van vintage IKEA? 

Je herkent het vast wel: een IKEA meubel, lamp of kandelaar is makkelijk weg te gooien, omdat het toch goedkoop en dertien in een dozijn is. Maar wacht even! IKEA items uit de jaren zeventig, tachtig, negentig en zelfs begin 2000 maken een comeback als vintage IKEA. De laatste periode wordt ook wel aangeduid als Y2K, wat staat voor Year 2 Kilo. 

Mijn vintage IKEA tik neemt steeds grotere proporties aan en dat zie je terug in Warenhuis Strant.  Een deel in de webshop, maar nog meer in de winkel. Misschien komt het omdat ik acht jaar in Zweden heb gewoond. Misschien omdat ik erg van nostalgie houd en die oude IKEA favorieten me doen denken aan mijn kinder- en studententijd. Ik heb inmiddels heel wat IKEA catalogi verzameld. De oudste die ik heb, is uit het jaar 1969 en komt uit Zweden. Ik blader regelmatig door de catalogi en prent me de plaatjes in van de producten die ik heel erg graag nog eens tegen wil komen. 

vintage ikea catalogus 1988 1993 1996

Waar moet je op letten bij het kopen van vintage IKEA?

In de eerste plaats let je op de designers. IKEA heeft in de loop der jaren met bekende ontwerpers samengewerkt, bijvoorbeeld in de PS collecties vanaf 1995. Vaak zijn van die producten geen mega grote oplages geproduceerd en dus zijn ze zeldzamer. Ze stralen ook een bepaalde tijdloze kwaliteit uit. 

Een voorbeeld is de Jonsberg vaas die ontworpen is door Hella Jongerius in 2005. De vaas werd uitgebracht in 4 designs die refereren aan verschillende werelddelen en ambachtelijke technieken. De roze variant is populair, maar de variant in terracotta kleur is het meest zeldzaam. 

Een ander voorbeeld is de Vilbert stoel (1993) van Verner Panton. Hij is een van Denemarkens belangrijkste ontwerpers uit de 20e eeuw, bekend van bijvoorbeeld de kunststoffen S-stoel. Van de Vilbert stoel werden maar 4000 exemplaren gemaakt. 

In de tweede plaats hebben populaire vintage IKEA producten vaak een bepaalde kwaliteit in materialen en daarom ook een langere levensduur. Denk aan metaal, glas of aardewerk. En het zijn vaak producten die niet intensief gebruikt worden. Waar een bank op een gegeven moment doorzakt of vlekken in de bekleding krijgt, hangt een lamp rustig jarenlang onaangeraakt boven de eettafel. 

vintage ikea lykta lamp skojig lamp jobsberg vaas

Welke kleur heeft jouw Lykta lamp?

In de derde plaats bepalen de huidige interieur trends ook welke vintage IKEA items weer gewild zijn. Dat kan komen door de kleuren, maar ook door materialen en vormen. Denk bijvoorbeeld aan de glazen Lykta lamp die een organische ‘mushroom’ vorm heeft. Die past in de huidige trend en de IKEA Lykta is er ook nog in veel verschillende kleuren waardoor het met de populaire interieur kleuren meebeweegt. Overigens zijn niet alle vintage Lykta’s evenveel waard. Het hangt er vanaf hoe groot de oplage was waarin de kleur is gemaakt. Hoe minder, hoe beter in dit geval. Zo heb ik zelf de donkergroene nog nooit in het echt gezien en zag ik laatst een kleur online waarvan ik niet wist dat hij bestond: mat wit. 

Ook komt roestvrij staal en aluminium weer helemaal terug in de Y2K trend. Dat zie je terug in de populariteit van bijvoorbeeld de mushroom lamp van Robert Sonneman of schalen en kandelaars van roestvrij staal. 

Democratisch design

Ik lees op het moment een biografie over Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA. Wat zou hij van de vintage IKEA trend gevonden hebben? In zijn gedachtengoed zit het democratisch design verweven. Mooie meubels en woonaccessoires moeten daarin toegankelijk zijn voor iedereen door lage prijzen. En nu gaan die prijzen over de kop door de vintage hype. 

IKEA springt erop in door de Nytillverkad collectie uit te brengen. De naam betekent ‘opnieuw gemaakt’ in het Zweeds. In deze collectie vind je IKEA design klassiekers met kleine aanpassingen in bijvoorbeeld kleur of materiaal. Een prachtige ode aan IKEA design. Doet het af aan de vintage IKEA jacht? Je kunt sommige ontwerpen immers ook weer nieuw kopen. Nee, want vintage items hebben een levensgeschiedenis en een verhaal. Dat voel je. 

En hergebruik is altijd beter dan opnieuw gemaakt. 

Veel plezier met de vintage IKEA jacht! 

Hilde